top of page
Zoeken

Alles wat je aandacht geeft groeit

Bijgewerkt op: 7 mei 2021

Het lijkt een quote die veel mensen kennen, en die veel gebruikt wordt in het onderwijs. Maar het is een eeuwenoude spreuk die door Aristoteles voor het eerst gebruikt werd.

Wat wil je aandacht geven? Wat wil je dat er groeit?
Als pedagoog, gedragsspecialist, onderwijsgek wil ik dat kinderen groeien en dat ze vooral opgroeien tot de mens die ze het beste kunnen zijn. Okee, je maakt altijd zelf je keuzes, maar als omgeving heb je een enorme invloed op het gedrag en de keuzes die kinderen dagelijks maken.


Wanneer ik gedrag positief wil beïnvloeden, dan geef ik aandacht aan het gedrag dat ik graag wil zien in plaats van steeds corrigeren wat ik niet wil zien. Hier groeit ieder kind op sociaal emotioneel gebied van. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor mij als juf, coach, maar ook thuis of als volwassene in de omgeving van kinderen ben ik me bewust van de rol die ik heb.


Een aantal jaren geleden hoorde ik over de Japanse wetenschapper Masaru Emoto die 12 jaar lang onderzoek heeft gedaan naar het geheugeneffect van water en de energetische eigenschappen ervan. Hij ontdekte dat water beinvloed kan worden door muziek, woorden, straling, en zelfs door positieve en negatieve gedachten.

Dat vond ik nog eens een interessante gedachte: want wij mensen bestaan voor een groot deel uit water, namelijk zo’n 60%, dus heeft dit alles waarschijnlijk ook effect op ons welbevinden.


De experimenten waren vrij simpel van aard. Water uit dezelfde bron werd in dezelfde soort glazen flessen geschonken en blootgesteld aan tegenstellende invloeden:

· bijvoorbeeld flessen met water werden beplakt met liefdevolle en hatelijke woorden.

· andere flessen met steeds hetzelfde water werden gelegd op plaatjes met foto’s van natuur en met foto’s van oorlogsactiviteiten.

· in andere experiment werd de invloed van de straling van een mobiel telefoon op water vergelijken met water die in de natuur was achtergelaten.

· om de reactie van water op muziek te onderzoeken werd water geplaatst voor speakers met rustige muziek en ruige muziek zoals Heavy Metal. Etc…


Om deze invloeden zichtbaar te maken werd het water door het team van Masaru Emoto bevroren en gefotografeerd onder een microscoop.

De resultaten waren verbazingwekkend!Nu kan het toeval zijn en dit heeft ertoe geleid dat er ook experimenten met witte rijst gedaan zijn. Leuk om zelf eens te doen. Samen met mijn oudste zoon heb ik dit experiment vorig schooljaar ook uitgevoerd voor een biologie opdracht. En ook hier waren duidelijke verschillen te zien tussen de verschillende potten rijst.Maar welke conclusie kan ik hier nu uit trekken?

Mijn ervaring is dat als ik in een fijne groep mensen ben, waar iedereen op een positieve manier met elkaar samenwerkt en respect heeft voor elkaar, ik in een flow terecht kom. Ik sprankel, straal en ben gemotiveerd om heel hard te werken. Het kost me ook geen enkele moeite.


Daar staat tegenover dat als ik in een groep mensen ben waar veel concurrentie is, mensen vooral gericht zijn op zichzelf en op wat er bij een ander niet goed gaat, ik juist mezelf echt heel slecht voel. Ik wil weg, heb geen vertrouwen in mezelf, en ben niet meer gemotiveerd. Als ik lang in die omgeving blijf, raak ik echt teleurgesteld in mezelf.


Wanneer ik muziek draai waar liefde en geluk de boventoon voeren, voel ik me prettig. Bij rap, waar veel in gescholden wordt, krijg ik een naar gevoel. Kunst die gericht is op schoonheid, kan me echt raken. Ik hou van feelgood films, en veel minder van films waarin veel boosheid en geweld zit…. Toeval? Ik denk het niet.


En wat wil ik hier nu mee doen in mijn dagelijks leven? Ik heb duidelijke keuzes gemaakt! De laatste tijd kies ik voor plaatsen en mensen die me in mijn kracht zetten. Ik verkies schoonheid bewust boven negativiteit. En heel eerlijk, ik voel me beter dan ooit.

In mijn huis zorg ik voor een lekkere geur, lichte kleuren, en, waar mogelijk, structuur. Ook bewust hygge: rust, fijne dingen voor mij en mijn mensen en dieren. Genieten van kleine dingen. En het mag ook gerust een tandje langzamer. We doen het meer met aandacht.

Ik merk dat dit niet alleen goed is voor mij. Maar ook de mensen om me heen doen het beter sinds we hier bewust mee bezig zijn.


Mijn advies: Zorg goed voor je water, wees positief en omring je ook met positiviteit. Dan ben je veel gelukkiger. Dan worden ook jouw kristallen de mooiste kristallen die sprankelen en fonkelen in het licht. En je zal merken, wanneer je zelf de positiviteit uitstraalt, dat de kinderen om je heen dit meteen merken en ook andere keuzes maken. Een win-win situatie die op lange termijn veel goeds oplevert.

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page