top of page
Zoeken
Foto van schrijverMarjon van RAAK !

HSP: talenten en valkuilen

Getalenteerde, hoogsensitieve pubers met faalangst en motivatieverlies kunnen het moeilijk hebben op school. Ze kunnen zich overweldigd voelen door de hoeveelheid werk die ze moeten doen, het gevoel hebben dat ze niet goed genoeg zijn en moeite hebben met het vinden van motivatie om hun werk te doen. Als ouder of onderwijsprofessional kan het lastig zijn om hiermee om te gaan, maar er zijn wel degelijk oplossingen die kunnen helpen.


Als ouder of onderwijsprofessional is het belangrijk om te begrijpen dat hoogsensitieve pubers hun omgeving intensiever ervaren dan andere kinderen. Dit kan leiden tot overprikkeling en stress, wat vaak leidt tot faalangst en motivatieverlies. Juist het feit dat een hoogsensitief mens perfectionistisch is aangelegd en hoge verwachtingen heeft, kan dit omslaan in faalangst en later leiden tot motivatieverlies.

Het is daarom belangrijk om een rustige en ondersteunende omgeving te creëren waarin ze zich veilig voelen en kunnen ontspannen.


Een andere belangrijke stap om te helpen is het aanbieden van concrete oplossingen om de puber te helpen zich beter te voelen. Bijvoorbeeld door hen te leren hoe ze hun gedachten en emoties kunnen beheersen, zoals mindfulness-oefeningen of ademhalingsoefeningen. Dit kan helpen om stress te beheersen en faalangst en motivatieverlies te verminderen.


Daarnaast is het essentieel om een goede communicatie met de puber op te bouwen. Luisteren naar hun angsten en zorgen kan helpen om hun gevoel van veiligheid te vergroten en om hun motivatie te stimuleren. Het is ook belangrijk om te benadrukken dat falen normaal is en dat fouten maken juist kan helpen om te leren en te groeien. Hierbij kan ook hulp geboden worden door bijvoorbeeld een mentor of coach aan te stellen, die hen begeleidt bij het stellen van doelen en het maken van keuzes.


Tot slot zijn er ook tips die de puber zelf kunnen helpen om beter in hun vel te zitten. Zoals bijvoorbeeld regelmatig te bewegen en tijd nemen voor ontspanning zoals lezen of tekenen. Hoogsensitieve pubers hebben de neiging om hun gevoel uit te schakelen en veel in hun hoofd te zitten. Ook 's nachts piekeren ze maar door, waardoor ze niet uitgerust aan hun dag beginnen.  Het is belangrijk om elke persoon individueel te benaderen en te begeleiden op zijn eigen tempo.


Kortom, getalenteerde hoogsensitieve pubers met faalangst en motivatieverlies hebben ondersteuning nodig om hun volledige potentieel te kunnen benutten. Een ondersteunende omgeving, concrete oplossingen, goede communicatie en persoonlijke tips kunnen daarbij helpen. Op die manier kunnen ze hun talenten ten volle benutten en hun leven naar hun eigen visie vormgeven.


Getalenteerde pubers hebben vaak veel potentieel, maar kunnen ook uitdagende persoonlijkheidskenmerken hebben die hen parten spelen. Eén van deze kenmerken zijn overexcitabilities, oftewel overmatige emotionele, intellectuele, psychomotorische, sensuele of verbeeldingskracht. Deze overexcitabilities kunnen impact hebben op de executieve functies van pubers en kunnen dus ook leiden tot faalangst en motivatieverlies.


Allereerst is het belangrijk om te begrijpen hoe een overexcitability kan leiden tot problemen op het vlak van executieve functies. Door hun intense manier van denken en voelen, vinden deze pubers het soms lastig om hun aandacht te richten op één taak en deze af te ronden. Ook kunnen ze moeite hebben met het plannen en het nemen van beslissingen. Dit kan leiden tot frustratie en maakt dat ze minder gemotiveerd zijn om taken uit te voeren.


Daarnaast kunnen overexcitabilities (overprikkelbaarheden) ook leiden tot faalangst. Doordat deze pubers erg gepassioneerd zijn over hun talenten, zijn ze soms bang om te falen omdat dit betekent dat ze niet zo goed zijn als ze zouden willen zijn. Deze angst kan verlammend werken en ervoor zorgen dat ze zich terugtrekken of zichzelf saboteren.


Wat kunnen we doen om pubers met overexcitabilities te helpen? Allereerst is het van belang om deze kenmerken te (h)erkennen en te begrijpen hoe ze impact hebben op de executieve functies van de puber. Door middel van coaching en ondersteuning kan er bijvoorbeeld gewerkt worden aan het verbeteren van het plannen en organiseren van taken. Ook kan het nuttig zijn om de puber te helpen bij het omgaan met faalangst, bijvoorbeeld door te werken aan verbeterde coping mechanismen en realistische perspectieven.


Als ouder of onderwijsprofessional is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren waarin deze pubers zichzelf kunnen zijn en zich gesteund voelen. Door aandacht te besteden aan hun talenten en interesses, en hen aan te moedigen om deze te ontwikkelen, kan hun motivatie en zelfvertrouwen groeien. Het is daarnaast belangrijk om open te staan voor het gesprek over eventuele problemen en uitdagingen. Door als ouder of onderwijsprofessional rekening te houden met overexcitabilities, kan er met goede begeleiding, coaching en ondersteuning een omgeving worden gecreëerd waarin de puber optimaal kan presteren.


Kortom, overexcitabilities kunnen zowel een zegen als een vloek zijn voor getalenteerde pubers. Het is aan ons, als ouder of onderwijsprofessional, om deze uitdagingen te (h)erkennen en te zorgen voor de nodige begeleiding en ondersteuning. Door te werken aan de executieve functies, faalangst en motivatieverlies, kan de puber zijn of haar potentieel beter benutten en optimaal presteren.


Informeer eens vrijblijvend bij RAAK talentbegeleiding  hoe de High Five trainingen hier een bijdrage aan kunnen leveren. De trainingen worden zowel in een groep als individueel aangeboden.


Wil jij als professional meer weten zodat je jouw HSP leerlingen of kinderen kan begeleiden het beste uit zichzelf te halen. 



Een training is steeds praktisch en verbindt fysieke opdrachten met bewustwording. Of je nu zelf HSP bent of HSP kinderen/pubers begeleidt, een training brengt je dichter bij jezelf.

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page