Ken je dat? De vakantie is weer voorbij. Gisteren heb je al je mail gecheckt of, als je nog naar school gaat, je rooster bekeken. Vandaag start dan weer het leven van werken. Hoe hou je de positieve gewoontes van de vakantie in stand en ga je weer vol energie aan de slag? In dit blog deel ik 10 tips met je om de energie weer te pakken en vooral om deze vast te houden.
Tip 1: Blijf fijne vakantiegewoontes zoals lezen en bewegen gewoon doen
In de vakantie was je goed bezig. Je had de tijd voor jezelf en pakte eindelijk dat boek waar je al zo lang zin in had. Gek genoeg lees ik ook vooral in de vakanties. De overige weken ligt er vakliteratuur op mijn nachtkastje. Eigenlijk weet ik ook niet waarom, want wat let je om dat goede boek te lezen? Dat stimuleert je creativiteit en fantasie. Dus...
Ook die dagelijkse wandeling kan je ook blijven doen. Nu de dagen weer wat langer gaan worden (jawel, we zitten aan de goede helft van de kalender ;), kan je steeds langer genieten van het licht. Maar hoe erg is het om in het donker een wandeling te maken? Iedere avond pak ik de riem van de hond en doe ik hem zijn lichtgevende tuigje aan, pak ik een hoofdlampje, zorg ik dat ik goed zichtbaar ben door reflectiekleding aan te trekken en maak ik een wandeling. Heerlijk door de velden. Het open landschap zorgt dat ik mijn hoofd leeg kan maken.
Als ik langs het bos kom, zie ik de oogjes van hertjes en konijnen. En bij volle maan is het helemaal mooi! Dan zie ik ze soms over de velden wegrennen. Mooie cadeautjes toch?
Tip 2: Zet goede voornemens over in een concreet stappenplan
Bedenken dat je dingen gaat doen is natuurlijk één ding, maar ze ook daadwerkelijk oppakken blijft voor veel mensen ingewikkeld. Maar hoe gaaf is het als je doet wat je bedacht hebt? Wat betekent dat voor het respect voor jezelf?
Door mijn eigen onderneming op te zetten heb ik een lang gekoesterde droom werkelijkheid gemaakt. En ondanks dat het nog geen storm loopt door de coronacrisis, is het wel van mij. Door steeds weer een stuk van mijn plan te realiseren, krijgt RAAK steeds meer vorm. En dat stappenplan maakt me dus trots. Dus kom op! Maak je eigen stappenplan en zet die dromen om in werkelijkheid!
Stap 3: Wil niet teveel tegelijk
Eigenlijk is dit het verlengde van stap 2. In de vakantiemodus heb je vast wel gemerkt dat je een langzamer tempo had dan in de weken voor de vakantie. Helemaal niet erg, daar had je vakantie voor. Om dat ontspannen gevoel vast te houden en je doel niet uit het oog te verliezen, is het belangrijk dat je je stappen in haalbare partjes opdeelt. Wat kan nu al? Wat doe je volgende week? Eigenlijk is het net zoiets als een goede wijn, of lekkere kaas, dat heeft tijd nodig. Dus geniet, maak je plannen concreet, zet die kleine stappen en stel bij waar nodig. Want dat mag en kan gewoon. Als je maar helder hebt wat jouw doel is, waar jij gelukkig van wordt, en welke kernwaarden in jou leven zodat je je doelen kan realiseren.
4. Begin bij het begin
Als je in de vakantie nieuwe plannen hebt gemaakt, is het verstandig dat je helder hebt hoe je wil starten. Een goed begin is het halve werk. Maar ook het werk dat je al had voor de vakantie heeft weer nieuwe input nodig. Pak het op bij het begin: het klinkt zo logisch, maar als je begint zal je merken dat dat lastiger is dan je dacht. Maak een planning en vink je lijstje af, dan hou je overzicht en structuur in je activiteiten van de dag. Vergeet ook niet om af en toe een pauze voor jezelf in te lassen: eet iets kleins, pak wat te drinken en... misschien net zo belangrijk, ga even naar buiten en snuif wat frisse lucht op. Je zal merken dat de modus waarin je zat op die manier weer nieuwe energie krijgt.
Tip 5: Plan geen afspraken op je eerste werk- of schooldag
Hoezo? Je hebt je vrienden al zo lang gemist!
Maar serieus, die eerste werk- of schooldag is belangrijk om even weer in het ritme te komen. En door meteen afspraken te plannen verlies je meteen je eigen plannen uit het oog. Je loopt het risico dat je meegesleurd wordt in de waan van alledag of in de plannen van anderen mee gaat.
Door op een rustige manier te starten en even te focussen op je eigen werk, zal je merken dat je dit makkelijker volhoudt omdat je je eigen doelen helder hebt.
Tip 6: Neem tijd om even te wennen
Ook al is het werk dat je doet bekend omdat je voor de vakantie dit ook al deed, toch moet je na de vakantie weer wennen aan het ritme van alledag. Het uitslapen is voorbij, ook op je gemak in je pyjama rondlopen en eerst dat kopje koffie of thee drinken voor je aan het werk gaat.
Merk je dat je halverwege de dag sneller afgeleid bent? Geen probleem, dat is onderdeel van het wennen. Neem jezelf niks kwalijk, accepteer dat het zo is en ga even bewegen. Door fysiek afstand te nemen (al is het maar voor vijf minuten) creëer je de ruimte om weer met energie verder te gaan. Je zal merken dat je veel productiever bent, als je jezelf de tijd gunt om te wennen.
7. Begin de dag met de belangrijkste taak
Hoe moeilijk het ook is, hoe verleidelijk ook, de leukste taken kan je maar het beste tot het laatste bewaren.
Voor mij is de belangrijkste taak het ontbijt, zodat mijn motor opgestart wordt. Daarna duurt elke taak niet langer dan 30 minuten. Je mail is zo'n taak die je het beste na de lunch kan doen. Want na de lunch heb je vaak een after-lunch dip, mail checken en beantwoorden is dan een perfect werkje.
Sluit je werkdag af met evalueren en reflecteren op de dag en maak je plan voor morgen. Hou rekening met de taken die niet kunnen wachten, delegeer wat kan en dump wat niet belangrijk is. Zo hou je tijd over!
Tip 8: Ga regelmatig naar buiten
O zo belangrijk om regelmatig een frisse neus te halen! Maakt niet uit wanneer je dit doet.
In Finland zijn er scholen die over de dag heen na elke les even vijf minuten naar buiten gaan, in onder andere Someren wordt gewerkt met Natuurlijk Bewegen. Dagelijks gaan de kinderen een kwartier extra naar buiten om daar geleide spellen te spelen. Natuurlijk Bewegen kan natuurlijk met elke doelgroep doen: ouderen, werkenden, studenten en kinderen! Naast dat je fysiek lekker bezig bent, ontwikkel je zo ook de sociaal emotionele ontwikkeling door het samenspelen en leer je je lichaam beter kennen. Door de extra beweging en zuurstof die je krijgt ontwikkel je ook je cognitie, concentratie. En voor je het nog niet wist: bewegen is super gezond! Je hebt een verminderde kans op ziektebeelden als obesitas, diabetes, negatieve gevolgen van ADHD en ga zo maar door.
Tip 9: doe de dingen waar je blij van wordt
Lekker he, zo'n inkopper? Maar ik kan het niet vaak genoeg benadrukken. Doe de dingen waar je blij van wordt. Dan kom je in je flow! Als je te lang dingen doet die je misschien wel kan, maar waar je weinig uitdaging in ziet, dan loop je het risico dat je apatisch wordt en uiteindelijk in een bore-out terecht komt. En als je het omdraait en je doet de dingen waar je misschien uitdaging in ziet, maar waar je nog niet de vaardigheid voor hebt, dan krijg je juist last van angsten en stress. Het is de truc om daar de balans in te vinden. Doe de dingen die je voldoende uitdaging bieden en waar je ook nog eens goed in bent. Dan zijn je prestaties het hoogst en zeker weten dat je daar blij van wordt!
Tip 10: Vergeet niet te genieten
Neem wat vaker de tijd om van een ander perspectief te kijken naar wat je allemaal bereikt hebt. Want jij mag er zijn!
Bij RAAK kan je jezelf trainen in deze tien tips. Dat is niet alleen heel leerzaam voor jezelf en goed voor jouw ontwikkeling en persoonlijk leiderschap, maar je zal merken dat het ook nog eens super gezellig is! Samen kunnen we de diepte in en ontdekken waar jouw talenten en persoonlijk leiderschap zich bevinden. De koffie, thee en limonade staan klaar!
Comments