top of page
Zoeken
Foto van schrijverMarjon van RAAK !

Yes! Het schooljaar is weer begonnen

De gouden weken en groepsvorming



Ik weet het nog goed, ik kon intens genieten van het inrichten van mijn lokaal. De pas geboende vloer, geen stof meer op de vensterbanken, alle spullen netjes in de kast, potloden geslepen en nieuwe spulletjes aangeschaft om een gezellige sfeer in het lokaal te creëren. Maar de echte gezelligheid komt pas als de kinderen er zijn. Verwachtingsvolle snoetjes op de eerste dag, wie ben jij juf? En mijn nieuwsgierigheid deed daar niks voor onder. Helemaal intuïtief begon ik aan mijn reis in het nieuwe schooljaar.

Nu weten we veel meer, en hebben we het over groepsvorming, gouden en zilveren weken. Dit doe je in je klas, want met gedragsverwachtingen kom je nu eenmaal verder dan met regels. En dat is precies waar RAAK voor staat. Wij helpen jullie graag met het opstarten van je nieuwe groep en je inspiratie te geven om een fijne groep neer te zetten, waar je het hele schooljaar plezier van hebt.



Fases van groepsvorming

De eerste weken, de forming- storming- en normingfase

Als leerkracht heb je een grote invloed op de sfeer in je groep. Jij bent de dirigent deze eerste periode. In deze eerste fase merk je dat leerlingen nieuwsgierig zijn naar jou en naar elkaar. Dit is de perfecte periode om samen afspraken te maken, om gedragsverwachtingen te formuleren. Maar hoe doe je dat? Leerlingen zijn vaak geneigd om deze negatief te stellen, met het woordje “niet” erin. Bij RAAK maken we ons sterk om de groepsvorming positief te stimuleren, daar kunnen wij jou bij ondersteunen. Je formuleert een missie voor je groep, dat gaat werken als het kompas voor de rest van het schooljaar. Ieder kind wil het fijn hebben in het schooljaar, dus grote kans dat de leerlingen daar zelf mee komen. Bijvoorbeeld: Bij ons in de klas is het fijn, daar wil je graag zijn! Iedereen hoort erbij, dan zijn wij superblij! Geef de kinderen eigenaarschap, maak er een mooi werkstuk van dat het hele jaar een speciale plek in de klas heeft.

Dan formuleer je nog een aantal gedragsverwachtingen. Vooral niet teveel regels maken, dat werkt alleen maar verwarring in de hand. De gedragsverwachtingen stel je positief en samen met je groep, zeker weten dat het makkelijker wordt om ernaar te leven. Je kan ze ophangen aan een aantal pijlers: respect, veiligheid en verantwoordelijkheid. Deze zijn een middel en staan in dienst van je missie. En ook deze geef je een plaatsje in je klas.


Verder doe je veel groepsvormende spelletjes. Op Pinterest staan superveel voorbeelden! Laat kinderen veel samenwerken, dit stimuleert het “wij”-gevoel.


Performing

Hierna ben je klaar voor de vierde fase. Leerlingen weten wat ze van elkaar mogen verwachten, ze waarderen elkaar en daardoor kunnen ze goed met elkaar samenwerken. Sommige groepen bereiken dit stadium niet, het gevolg? Een onrustige groep. Ga dan weer terug naar de norming fase. En kijk ook goed welke rol sommige kinderen hebben en kijk of je dit kan gebruiken in de situatie die je wilt creëren.


Wat kan RAAK voor je doen?

Het is heel belangrijk dat JIJ werkt aan de groepsvorming. We kunnen wel ondersteuning bieden door je te coachen. En het mooiste zou zijn, als de hele school op dezelfde manier en volgens dezelfde structuur de groepsvorming vorm gaat geven. Dan heb je niet alleen groepskracht, maar ook een schoolkracht als je dit vertaalt naar een aantal gedragsverwachtingen binnen de school en een manier om kinderen te complimenteren of aan te spreken op gedrag. Superhandig als de kinderen volgend jaar bij jou komen, want dan weten ze hoe jij het doet. Precies hetzelfde als de juf of meester uit de vorige groep.



Zet ‘m op! En laat van je horen! Wij zijn benieuwd hoe het met jullie groep gaat, succesverhalen zijn ontzettend welkom, daar kunnen alle collega’s iets van leren. Maar stel ook je vragen. Wij staan met raad en daad voor jullie klaar!

17 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page