top of page
Zoeken

Herfst: loslaten wat je niet meer nodig hebt


.

Onder mijn voeten voel ik de grond meeveren door alle naalden die er in de loop der jaren gevallen zijn en die een vruchtbare ondergrond hebben achtergelaten. Af en toe raak ik uit balans: een dennenappel of een tak onder mijn schoen zorgt dat ik mijn evenwicht licht verlies als ik niet oplet.

Ik geniet van de hond: die springt door het hoge, vochtige gras, snuffelt aan takken en heeft energie voor 10 door de wat lagere temperaturen. En terwijl ik naar hem kijk, denk ik aan wat voor mooi seizoen de herfst is.

Dit is de herfst waarin in mijn 50ste verjaardag heb gevierd. En terwijl de natuur loslaat wat hij in de winter niet meer nodig heeft, zo bedenk ik me dat het bij mensen ook zo werkt. Ook ik kan meebewegen met de natuurlijke flow van het seizoen en loslaten wat niet meer werkt in mijn leven.


Leven met de seizoenen

Lente: Dit is het seizoen waarin je volop in ontwikkeling bent. Je ontdekt nieuwe talenten en leert dagelijks bij. Het is niet erg om fouten te maken, want van elke fout leer je en kom je meer in je kracht te staan. Je bent volop aan het leren wat voor jou werkt.

Zomer: Dit is het seizoen waarin je helemaal in je kracht staat. Het leven loopt op rolletjes en zowel prive als zakelijk ben je in een flow terecht gekomen. Dit geeft je enorm veel energie en iedere dag zijn er nieuwe uitdagingen waar je je hand niet voor omdraait.

Herfst: terwijl je zo in je flow zat, heb je patronen ontwikkeld die steeds voor jou werkten en die je op alle andere zaken wilde inzetten. Maar naarmate je dit langer doet, merk je dat dit niet meer voor jou werkt. In eerste instantie is er ongeloof en ga je in de weerstand. Je doet er alles aan om overeind te blijven. Het is te vergelijken met een goede najaarsstorm met regen, wind en een eerste ijzige kou. Na die flinke buien en depressies accepteer je de situatie zoals hij is. Dit is het moment dat je langzaam de overgang maakt naar de winter.

winter: De tijd van bezinning: wat geeft je de energie om door te gaan? Deze tijd is een tijd van stilstaan, bijkomen van de herfst waar je net uit gekomen bent. En terwijl je langzaam weer op adem komt, komt er ook ruimte om weer tot bloei te komen. De lente is weer in aantocht.


Loslaten wanneer jij er klaar voor bent

Wanneer je als mens in balans bent, kan je je krachten optimaal inzetten en genieten van al het moois. Maar net zoals ik af en toe uit balans raakte door een dennenappel of tak, zo raakt je leven ook uit balans als je vast wil houden aan wat je had. Het leven is in beweging, je bent verbonden aan jezelf en aan anderen. Daardoor wordt je pad gevormd. Een enkele keer wankelen is geen probleem, dat wordt het pas op het moment dat je het gevoel hebt dat je geen invloed meer hebt op datgene wat er op je pad komt. Loslaten van dingen kan pas als je er helemaal klaar voor bent. Het is een proces dat door verschillende fases heen gaat. Het lijkt op een rouwproces en volgt de fases van de natuur. Dit natuurlijke ritme kan je gebruiken als innerlijke kompas. Pas wanneer de natuur met behulp van wat externe en soms wat extreme omstandigheden zoals wind en regen, zijn cyclus rond gemaakt heeft, vallen de bladeren naar beneden.

Zodra je geaccepteerd hebt dat loslaten een proces is, kan je jezelf de vraag stellen wie of wat je wil loslaten. Misschien gaat het om het loslaten van spullen, personen of belemmerende overtuigingen. Hierbij zoek je een manier die het beste bij jou past: je kan gaan wandelen, of dansen in het maanlicht, schilderen of zingen, het maakt niet uit: laat los wat niet meer nodig is.


Jouw ballast, de dingen die je niet meer vooruit helpen, zorgen ervoor dat je niet goed voor jezelf kan zorgen. Uit ervaring weet ik dat ik heel makkelijk tegen een ander zeg dat ze beter voor zichzelf moeten zorgen, en dat ik dat juist niet goed voor mezelf doe. Ik stel mijn belang steeds achter op dat van een ander. Maar zo lang ik dit blijf doen, komt mijn boom niet meer optimaal tot bloei en kan ik mijn kennis niet inzetten zoals ik dat zou willen.


Bij het opruimen van ballast helpt het al om te beginnen met het opruimen van je huis. Gooi weg wat je al een jaar niet meer in je handen hebt gehad, door fysieke ruimte te creëren, komt er ook ruimte in je hoofd om de moeilijke thema’s aan te pakken. Echt… het werkt!

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page