top of page
Zoeken

De Perfectionist: Streven naar Uitmuntendheid in een Onvolmaakte Wereld

Bijgewerkt op: 24 apr.

In een wereld waar perfectie vaak als de norm wordt beschouwd, vinden we de Perfectionist, een enneagramtype dat gedreven wordt door een diepgaand verlangen naar orde, precisie en excellentie in alles wat ze doen. Veel hoogsensitieve mensen hebben een sterk innerlijk kompas dat gedreven wordt door perfectie in zowel zichzelf als in hun omgeving. Ze hebben te maken met botsingen in hun karakter, sterke drijfveren en de uitdagingen.


In mijn omgeving heb ik te maken met een aantal perfectionisten en zie ik de problemen waar ze mee te maken hebben. De lat ligt hoog, soms zo hoog dat het verlammend werkt. Dus hoe zit dat nu met die perfectionisten? Wat drijft ze?


Perfectionist

De Perfectionist staat bekend om sterke ethische principes, zelfdiscipline en kritisch denken. Ze hebben een scherp oog voor detail en streven voortdurend naar verbetering, zowel voor zichzelf als voor anderen. Ze hebben de neiging om hun innerlijke criticus, hun gedachtenmonster, te laten spreken, waardoor ze zichzelf onder druk zetten om aan hun eigen hoge standaard te voldoen.


Drijfveren van de Perfectionist

Voor de Perfectionist draait alles om het streven naar het goede, het juiste en het perfecte. Ze willen de wereld om hen heen verbeteren en streven naar een gevoel van voldoening door hun eigen prestaties. De lat ligt echter zo hoog, dat ze er bijna niet aan kunnenvoldoen. Hun drijfveren worden vaak gedreven door een diepgeworteld gevoel van verantwoordelijkheid en een verlangen naar rechtvaardigheid.


Voor de Perfectionist is woede een sterke drijfveer. Dit uit zich vaak als een innerlijke kritiek of een gevoel van ontevredenheid over de wereld en zichzelf. Deze woede wordt niet altijd direct geuit, maar komt vaak voort uit een diepgeworteld gevoel van onrechtvaardigheid of het idee dat dingen niet zo zouden moeten zijn zoals ze zijn.


De Perfectionist voelt een innerlijke drang om dingen te verbeteren en corrigeren. Wanneer ze geconfronteerd worden met situaties of mensen die niet aan hun hoge standaarden voldoen, kan dit gevoelens van frustratie, irritatie en boosheid opwekken.


Deze woede drijft de Perfectionist om actie te ondernemen en te streven naar verandering. Ze voelen zich geroepen om onrechtvaardigheden aan te pakken en de wereld om hen heen te verbeteren. Echter, als deze woede niet op een gezonde manier wordt gekanaliseerd, kan het leiden tot overmatige zelfkritiek, perfectionisme en starheid.


Het is belangrijk voor de Perfectionist om zich bewust te zijn van hun innerlijke woede en deze op een constructieve manier te kanaliseren. Dit kan onder meer betekenen dat ze leren omgaan met teleurstellingen en imperfecties zonder zichzelf of anderen te hard te veroordelen. Het vinden van gezonde manieren om hun woede te uiten en te kanaliseren kan helpen om meer rust en evenwicht in het leven te vinden.


Obstakels voor de Perfectionist

Hoewel het streven naar perfectie positieve eigenschappen met zich meebrengt, kan het ook obstakels met zich meebrengen voor de Perfectionist. Ze kunnen verstrikt raken in een cyclus van zelfkritiek en perfectionisme, wat leidt tot stress, angst en een gebrek aan flexibiliteit. Bovendien kunnen ze moeite hebben om tevreden te zijn met hun prestaties, omdat ze altijd geloven dat er ruimte is voor verbetering.


De Oplossing: RAAK - Talentbegeleiding

Voor de Perfectionist kan talentbegeleiding vanuit het perspectief van RAAK een waardevol instrument zijn om hun innerlijke kompas te versterken en hun potentieel volledig te benutten. Door middel van reflectie, zelfbewustzijn en groei-georiënteerde benaderingen kan RAAK hen helpen om hun perfectionistische neigingen te kanaliseren naar productieve en gezonde manieren van zelfexpressie.

RAAK moedigt de Perfectionist aan om:

Realisme: Om realistische doelen te stellen en zichzelf niet te laten verlammen door onhaalbare standaarden.

Acceptatie: Om zichzelf te accepteren, inclusief hun fouten en gebreken, als onderdeel van hun groeiproces.

Authenticiteit: Om hun ware zelf te omarmen en te streven naar echtheid in plaats van perfectie.

Kalmte: Om rust te vinden in het moment en los te laten van de drang naar controle.


Door samen te werken met RAAK, kan de Perfectionist een evenwicht vinden tussen streven naar uitmuntendheid en het accepteren van de imperfecties van het leven. Met de juiste begeleiding kunnen ze hun innerlijke kracht en unieke talenten ten volle benutten, terwijl ze een gezonde balans vinden tussen ambitie en welzijn. Dit alles door mer lichaamsbewustzijn te creëren en vanuit het geheel te kijken naar zichzelf en de omgeving.


Dus, aan alle Perfectionisten daarbuiten, onthoud dat perfectie een reis is, geen bestemming. Met de juiste begeleiding en zelfcompassie kunnen jullie jezelf bevrijden van de ketenen van perfectie en een leven leiden dat authentiek en vervullend is.


Liefs,

Marjon

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page