top of page
Zoeken

Hoera! Ik ben een trotse romanticus!

Bijgewerkt op: 11 jul.Als coach van het enneagram wil ik je graag laten kennismaken met type 4. Want als je daar meer over weet, dan leer je tegelijkertijd ook veel over mij.


Enneagram Type 4, de romanticus, ook wel bekend als "De Individualist", "De Kunstenaar". Type 4-personen zijn diepgaand en creatief, met een uniek vermogen om schoonheid te zien en te creëren in de wereld om hen .


Als harttype belichaamt Type 4 de diepe emoties en de zoektocht naar zelfexpressie. Laten we duiken in de kernkenmerken van dit type en hoe het denkt en handelt.


Passie

De passie van Type 4 is Jaloezie. Dit komt voort uit een diepgeworteld verlangen naar authenticiteit en uniciteit. Ze willen zichzelf onderscheiden van anderen en voelen zich vaak geïntrigeerd door wat ze denken dat anderen hebben en zij niet. Tsja, dat zegt wat over mij! Ik wil ook altijd méér weten, blijf mezelf scholen en onderzoeken. Waarom lopen dingen juist bij mij anders, want ik wil ook dat het bij mij in die richting stroomt als bij de ander. Zonder op dat moment te beseffen dat het al goed is. Mijn laatste opleiding? Enneagram coach. En ik heb niet altijd leuke dingen over mezelf geleerd.


Fixatie:

Type 4's fixeren zich op hun innerlijke wereld van emoties en verlangens. Ze kunnen zich gemakkelijk verliezen in hun gedachten en verbeelding, wat hen soms kan afleiden van de realiteit. Dan is het tijd om alert te zijn. Want teveel dagdromen zorgt ervoor dat ik de verbinding met mezelf, de ander en de realiteit dreig te verliezen. En dat zullen meer type 4's herkennen.


Verleiding:

Type 4's worden vaak verleid door het idee van speciaal zijn, anders dan anderen. Ze streven naar uniciteit en kunnen zichzelf soms isoleren om hun individualiteit te behouden. Ik zeg altijd dat iedereeen uniek is. Want wanneer je met de kudde meeloopt, kom je niet tot ontwikkeling.


Vermijding:

Ze vermijden vaak situaties of mensen die hen het gevoel geven dat ze niet authentiek kunnen zijn. Type 4's hebben de neiging om afstand te houden van oppervlakkigheid en banaliteit. Dus wanneer in gezelschap het gesprek weinig diepgang heeft, dan merk je dat ik me terugtrek. En als coach is dat wel handig. Door de diepte in te gaan met mijn coachee, en je gaat erin mee, dan zet je reuzestappen!


Verdediging:

Hun verdedigingsmechanisme is terugtrekking of melancholie. Wanneer ze zich gekwetst of onbegrepen voelen, kunnen ze zich terugtrekken in hun innerlijke wereld om hun emoties te verwerken. Ik verwacht als type 4 eerlijkheid. Afspraak is afspaak. Ik ben er voor je, maar ik verwacht ook dat jj je inzet. Anders weet ik niet wat en hoe ik het moet doen.


Diepste Verlangen:

Het diepste verlangen van Type 4 is om zichzelf te begrijpen en hun unieke identiteit te vinden. Ze streven naar zelfexpressie en diepgaande verbindingen met anderen die hen volledig begrijpen. Tsja, en die zijn er maar weinig. Type 4 is een complex type en soms denk ik dat andere mensen net zo snel en diepgaand denken als ik. En dat terwijl iedereeen een ander type is, met andere talenten. Mijn "voelen" geldt dus niet voor iedereen. De hoofdtypes zijn juist de "denkers". En dat kan wel eens botsen. Vooral als we de ander nog niet zo goed kennen.

Mijn expressie uit zich in mijn enorme drang om te creëren: in dienst van RAAK-Talentbegeleiding. Posters, spellen, methodieken... ik moet gewoon creëren, want wat in mijn hoofd zit, moet eruit.


Vleugels:

Type 4 kan een vleugel hebben van zowel Type 3 als Type 5, wat de persoonlijkheid beïnvloedt. Met een vleugel van Type 3 kunnen ze meer gericht zijn op prestaties en erkenning, terwijl een vleugel van Type 5 hen meer naar binnen kan brengen, met een nadruk op introspectie en analytisch denken. En dat herken ik. Als intern begeleider moet ik dt allemaal kunnen: hard werken en analyseren van de opbrengsten.

Als coach is type 3 (harde werker) wel eens lastig, ik wil soms sneller dan mijn coachee kan. En dan kan ik vol ongeduld ook uit mijn slof schieten. Privé dan, want eerst trek ik me terug in mijn veilige haven. Het analyseren is ook handig als coach. Want wat zie ik in jouw gedrag en wat wil je me nu eigenlijk vertellen?


Het Harttype en Denkpatronen:

Als harttype is de Romanticus diep verbonden met zijn emoties en innerlijke wereld. Ze denken vaak na over hun gevoelens en ervaringen, op zoek naar betekenis en diepgang. Hun denkpatronen zijn vaak gekleurd door een verlangen naar schoonheid, waarheid en authenticiteit in alles wat ze doen. Het voelen is ook een valkuil. Want het harttype die de romanticus is, voelt ook aan wat een ander voelt en denkt en vaak klopt het! Die gevoelens en emoties neem ik vaak feiloos over. Voel jij je slecht, dan ik ook! Ik moet dus steeds opletten dat jouw emoties van jou zijn en mijn emoties van mij!


Inzicht in Enneagram Type 4 helpt om de complexiteit van menselijke emoties en verlangens beter te begrijpen. Het stelt je in staat om empathie en begrip te tonen voor de unieke reis van zelfontdekking en zelfexpressie die Type 4's doormaken. Dus van mij.

In een volgend blog schrijf ik over een van de andere 8 types. Maar nu heb je een beter beeld bij wie ik ben en waar ik als coach mijn passie vandaan heb gehaald.


Liefs,

Marjon

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page