Al jaren probeer ik mijn zoon zijn passie te laten ontdekken. Als puber is hij die kwijt. Ik, moeder en professional, vind het belangrijk dat hij weet waar hij blij van wordt. Dat hij nieuwsgierig en vol energie ’s morgens opstaat en aan zijn dag gaat beginnen. Maar helaas, mijn zoon, mijn mooie, lieve jongen, is al jaren op slot, oftewel: wegens verbouwing gesloten. Als kind had hij veel hobby’s die vooral te maken hadden met dieren: hij genoot van honden, snorkelen, paardrijden (nee, niet zomaar, maar western rijden). En op het moment dat hij naar het voortgezet onderwijs ging was het voorbij. Ik zeg regelmatig: “volg je passie”. Het klinkt zo simpel, maar wat is dat dan? Passie, waar gaat je hart sneller van kloppen? Het frustreert mijn zoon dat hij het niet weet, hij heeft echt geen idee hoe het voelt om echt warm te worden van een bepaalde activiteit.
Het kan best frustrerend zijn, om je heen zie je anderen die weten waarvoor ze werken, naar school gaan of vertellen over hun hobby. Over het feit dat zij van hun passie hun beroep hebben gemaakt of gaan maken (of andersom).
Ook kan het lastig zijn om een mooie carrière te beginnen of om verder te groeien in je werk als je niet weet waar je het precies voor doet. Of, zoals in het geval van mijn zoon, een opleiding te kiezen na het voortgezet onderwijs. Je wil natuurlijk wel iets gaan doen waar later werk in is en waar je je boterham mee kan verdienen. Het nadeel is, dat als je zo denkt, je dit vooral met je hoofd doet en niet met je hart. En omdat je dit toch best wel lang zal gaan doen, is het wel zo fijn als je gepassioneerd aan het werk kan gaan en er voldoening uit kan halen. Dan houd je het langer vol en hou je de uitdaging in je werk. Als HSP'er ben je waarschijnlijk gewend om je aan te passen aan de mensen om je heen. Die energie neem je makkelijk over. Het is dan ook niet raar dat je een deel van jezelf niet meer kent of herkent. En als je dat maar lang genoeg blijft doen, je eigen passie kwijtraakt.
Maar het is wel superbelangrijk om die passie in jezelf te kennen, het is het vuurtje waardoor je motor blijft gaan. Waardoor je kan blijven ontwikkelen, je niet stil blijft staan in het leven. Geniet!
Er zijn een aantal stappen die je kan zetten om jouw passie te vinden:
Stap 1: Stel jezelf drie simpele vragen
- Over welk onderwerp raak je niet uitverteld, wil je steeds meer weten en het raakt nooit verveeld?
- Wat zou je zonder problemen kunnen doen zonder ervoor betaald te worden, ongeacht de tijd die het je gaat kosten?
- Waar zou je je tijd aan besteden als je niet op het geld hoefde te kijken?
Als je het antwoord op deze vragen ontdekt hebt, kan je je passie makkelijker vinden. Je krijgt namelijk inzicht in wat jij het liefste zou willen doen en hoe jij je leven zou willen inrichten. En dat heeft natuurlijk alles te maken met je passie.
Stap 2: Je werk hoeft niet je passie te zijn
‘Alles wat je bloed sneller doet stromen is het waard om je tijd aan te besteden,’ zei Amerikaans schrijver en journalist Hunter S. Thompson ooit. Dit betekent dus niet dat je er geld mee hoeft te verdienen. En ondanks dat je er dan niets mee verdient, het kan wel een verrijking zijn voor je leven en dat maakt het makkelijker om ook dingen te doen je je wat minder graag doet. Het is wel handig als er een gezonde balans zit tussen die twee. En als iets je passie is, hoef je er niet per se goed in te zijn, handig, als je er niet je beroep van maakt. Dus als jij graag voetbalt, maar je zit in het 14e team, dan zal je er geen geld mee verdienen. En toch kan je er enorm van genieten, dat is toch geweldig? Je hebt iets waar je naar toe kan leven, ook al verdien je er geen cent mee. En door er tijd aan te besteden, word je ook een leuker mens,
Stap 3: Waar word jij absoluut niet blij van?
Naast passies heb je natuurlijk ook te maken met energieslurpers, dingen die je moe maken en helemaal leegzuigen. Maak maar eens een lijstje van dingen waar je een absolute hekel aan hebt. Kan je deze dingen vermijden? Want daar zit in ieder geval niet je passie.
Stap 4: Wie bewonder jij?
Een mooi vervolg aan je energieslurpers is een lijstje te maken van mensen die je bewondert. Wat maakt dat je ze bewondert? En wat hebben deze mensen gemeenschappelijk? Bijvoorbeeld de vakgebieden waarin zij werken of de talenten die zij bezitten, of misschien kijk je naar persoonskenmerken? Door te kijken naar wat je precies aantrekt in een bepaald persoon en naar de overeenkomsten kun je gemakkelijker ontdekken waar jouw eigen passie ligt.
Stap 5: Terug naar je kindertijd
Misschien hoef je niet eens zo ver terug. Maar bedenk je eens wanneer jij voor het laatst echt genoten hebt, gelukkig was met wat je deed. Als kind had je weinig verantwoordelijkheden en kon je bijna de hele dag dingen doen waar je gelukkig van werd, dus vandaar dat het handig is terug te denken naar wie je was als kind als je het nu even niet weet. Was jij een kind dat graag knutselde, uren kon spelen met lego of hutten bouwde in het bos? Speelde je graag een rol, of was je snelheidsduivel op de fiets? En natuurlijk is het ook okee om gewoon genoten te hebben van dat heerlijke boek op de bank, ik tenminste wel! Als ik niet buiten was of met mijn pop speelde, dan las ik wel een fijn boek. Probeer je eens te herinneren waar je vroeger blij van werd, ver vóór je je druk maakte om je studie of werk.
Wat deed je het liefste? Verveelde je je eigenlijk wel eens? Zou je het leuk vinden om je nu, op dit moment, opnieuw bezig te houden met die hobby’s, of hoe kan je ze vertalen naar het nu? Duik in je geheugen en probeer het plezier dat je als kind had terug te halen naar dit moment.
Stap 6: wees blij met je zesjes
Heel veel mensen blinken nergens echt in uit, maar zijn wel goed in wat ze doen. Gewoon okee. Bedenk je eens: wat doe jij graag en ben je gewoon okee in? En wat zijn dan weer de overeenkomsten in al deze activiteiten? Daar vind je je passie! Want het is natuurlijk niet zo dat omdat je ergens goed in bent, je er ook per se heel blij van wordt.
Maar wat zou er gebeuren als je al je middelmatige talenten, die dingen waar je blij van wordt, nu eens combineert? Dat zou wel eens kunnen leiden tot iets groots!
Comments