top of page
Zoeken

Veilige Haven

Zo, daar ging ik dan. Mijn eerste dag als zzp' er op een school in de brainport regio. Vol verwachting ging ik deze dag besteden aan kennismaken, verwachtingen van de leerlingen helder krijgen, talenten ontdekken en vooral veel tijd besteden aan een echte ontmoeting.


Een gesprek is me bijgebleven. Een groepje jongens uit groep 8 stapt mijn lokaal binnen. Het zijn stuk voor stuk leuke, intelligente kinderen. Tijdens de schateiland expeditie komen we heel veel nieuwe begrippen tegen. Al vertellend en spelend verklaren we de begrippen aan elkaar. Mooi, deze interactie. Bij de veilige haven vertelt een jongen waar zijn veilige haven is: in Nederland. Ik was een beetje verbaasd over de bijval die hij kreeg van de andere, veelal Aziatische, jongens.

Hij legde het ook nog eens heel goed uit, deze jongen, net 2,5 jaar in Nederland. In Azië ziet hij zijn vrienden omkomen in de prestatiedrang die daar heerst. Jongeren die hij kent, moeten zo veel leren dat ze vaak maar een uur per nacht slapen. In Nederland is het allemaal wat rustiger en ligt de nadruk op ontwikkeling. Ontwikkeling van mensen, het besef dat je ook 's nachts ontwikkelt, als je in diepe slaap bent. En vooral dat je het meeste ontwikkelt door die dingen te doen waar je gelukkig van wordt.

Enthousiast geworden begin ik uit te leggen dat ontwikkeling ook vooral plaatsvindt in de leerzone en dat je regelmatig eens een uitstapje moet maken naar je comfortzone. Je brein kan maar 45 minuten intensief achter elkaar nieuwe leerstof opnemen, dus vandaar dat je ook altijd mag chillen. Even een stukje lopen, wat eten of drinken, even een spel spelen, allemaal belangrijke dingen om ook te doen, naast het leren.


Een mooie reminder in deze tijd waarin we het hebben over corona achterstanden. Nee, we hebben het hier zo slecht nog niet. En ja, onze kinderen hebben achterstanden. De vraag is alleen waarop en waardoor. De kinderen hebben het afgelopen jaar echt heel veel geleerd! Alleen stonden die dingen nog niet in onze kerndoelen, PTO's of PTA's. Maar wanneer ze (weer) lekker in hun vel zitten, komen ze vanzelf in een flow. Wanneer ze weer echt contact hebben, elkaar ontmoeten, passie ontdekken, krijgt het leven ook weer nieuwe kanten die je kan ontwikkelen. Het leren gaat dan ook veel sneller, en al helemaal wanneer we elkaar echt ontmoeten en uitgaan van passie.

Ik ben voor! Wat wil jij leren?25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Hoera! Ik ben een trotse romanticus!

Als coach van het enneagram wil ik je graag laten kennismaken met type 4. Want als je daar meer over weet, dan leer je tegelijkertijd ook veel over mij. Enneagram Type 4, de romanticus, ook wel bekend

Comments


bottom of page